Het is kurkdroog in Vlaanderen maar alle beetjes helpen. Dat dachten ze ook in Poperinge: sinds 8 juli kunnen landbouwers uit de omgeving water ophalen aan het nieuwe bufferbekken dat werd aangelegd nabij aardappelverwerkend bedrijf Aviko in de Poperingse Sint-Jansstraat. Het bekken wordt dagelijks met 1500 m³ gezuiverd afvalwater van Aviko gevuld. Het hoeft geen uitleg dat dit water bijzonder populair is bij de landbouwers. Tussen 6u en 23u kunnen landbouwers langskomen en het is er sinds de opening dagelijks aanschuiven.
Gedeelde investering in twee bekkens
Het bekken bestaat uit 2 delen: het eerste deel kan 1330 m³ regenwater herbergen, het tweede deel kan 1710 m³ gezuiverd afvalwater stockeren. Overtollig water stroomt via een overloop naar een eerder aangelegd provinciaal spaarbekken en vervolgens naar de beek. Stad Poperinge en Aviko investeerden samen in deze bekkens en ontvingen hiervoor 30% steun via het Leader Westhoek-project voor plattelandsontwikkeling ‘Dureau-Duurzaam(her)gebruik van water’. Het Leader programma wordt gefinancierd met Europese (50%), Vlaamse (25%) en provinciale (25%) middelen.
Niet voor alle toepassingen
Het regenwaterbekken staat al geruime tijd leeg door de geringe neerslag van afgelopen maanden, maar het andere bekken wordt dagelijks met 1500 m³ gezuiverd afvalwater van Aviko gevuld. Het gezuiverd afvalwater heeft een gemiddelde geleidbaarheid van 3500 µS/cm. Hierdoor is het niet geschikt om opkomende planten te beregenen. Het water mag ook niet worden gebruikt als aanmaakwater bij gewasbeschermingsmiddelen, als naspoelwater bij het wassen van groenten of voor dieren.
Slimmer irrigeren
Een hoge geleidbaarheid, en de hoge concentraties chloriden die daarmee gepaard gaan, zijn nefast voor gewassen en bodem. Dat blijkt uit de proeven van het Irrigatie 2.0-project, waar aardappelen, bloemkool en spinazie worden beregend met gezuiverd huishoudelijk afvalwater (Aquafin) en gezuiverd afvalwater van de groente- en aardappelverwerkende industrie. In tijden van droogte is het in functie van gewasopbrengst beter om met dit water te irrigeren dan om niet te irrigeren. Op lange termijn kan het veelvuldig gebruik van dit zoutere water de bodemkwaliteit echter aantasten.
Interesse in de resultaten van het Irrigatie 2.0-onderzoek? Op 12 september 2022 organiseren de projectpartners een studienamiddag waarin toelichting wordt gegeven over de resultaten van 3 jaar proefveldonderzoek, de irrigatie-adviesmodule, het gebruik van bodemvochtsensoren, de kostprijs van beregenen en innovatieve irrigatietechnieken. Schrijf je hier in.