Minder energie, minder grondstoffen, minder vervuiling
Het project AEROGRAM streeft naar de brede implementatie, ook in industriële afvalwaters, van een innovatieve technologie in afvalwaterzuivering, de aerobe granulaire slib technologie, die tegemoet komt aan bovenstaande eisen op vlak van duurzaamheid. Niet alleen ligt het energie- en grondstoffenverbruik van een aerobe korrelslib reactor namelijk heel wat lager dan dat van actief slib systemen met flocculant slib, omdat de technologie leidt tot een verminderde membraanvervuiling, kan ze ook positief bijdragen aan diverse technologieën die waterhergebruik mogelijk maken, waaronder MBR (membraanbioreactor) en UF (ultrafiltratie).
Demonstratie
Het project zal de werking en positieve effecten van de technologie demonstreren via de implementatie van een aerobe granulair slib MBR (GMBR) en van een aerobe korrelslib reactor met ultrafiltratie (AGS- UF), als voorbehandeling van een reverse osmose (GMBR-RO) en (AGS-UF-RO) installatie, op pilootschaal (MBR 0,5 m3/ u, RO 0,2 m3/ u).
Onze bijdrage
AEROGRAM is een Vlakwa Open Call 2018 project. Via deze oproep voor demonstratie- en disseminatieprojecten biedt het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO) (financiële) ondersteuning aan technologieaanbieders die hun innovatieve technologie, product of concept bij een eindgebruiker willen uittesten. Zij krijgen daarvoor één jaar de tijd.
Partners
- Pantarein Water (Mechelen, BE)
- WZI Olen (Olen, BE)
- Izico Belgium nv (Bocholt, BE)
- Universiteit Antwerpen BioGEM (Antwerpen, BE)
- VITO nv (Mol, BE)