Veel rivieren in Vlaanderen zorgden al voor overstromingen. Dat geldt ook voor de Heulebeek. Hoe is het gesteld met het overstromingsrisico in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem of Zonnebeke?

Heulebeek
De Heulebeek in Heule
 

Overstromingsrisico indijken

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) start een project rond het overstromingsrisico van de Heulebeek in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke. De bedoeling is om tot oplossingen en maatregelen te komen om het overstromingsrisico te verminderen, om de waterkwaliteit te verbeteren en ook om in droge periodes de waterschaarste in onze waterlopen te beperken.

Heulebeek riviercontract

Samen met de Vlaamse overheid engageren de gemeentebesturen van Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke, Leiedal, de West-Vlaamse Intercommunale, Departement Landbouw & Visserij, Natuur.Koepel Zuid-West-Vlaanderen, Vlakwa en de provincie West-Vlaanderen zich om samen met alle betrokkenen maatregelen te zoeken.

De overheid kan het namelijk niet alleen. Maatregelen en oplossingen moeten ook gedragen en uitgevoerd worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen… Tijdens het project kijken we ook naar de meerwaarde die de waterlopen in de vallei voor alle gebruikers kunnen betekenen.

Hoe kan je deelnemen aan het project en je steentje bijdragen?

  1. Leer het overstromingsrisico voor jouw adres kennen! Doe de test en kom te weten hoe groot jouw overstromingskans in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem of Zonnebeke is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering.
  2. Deel online, bediscussieer en steun ideeën en oplossingen tussen 6 februari en 10 mei op heulebeek.riviercontract.be.
  3. Ga zelf aan de slag in maart op onze Heulebeekfora met de ideeën en initiatieven die zijn voorgesteld om te komen tot concrete en haalbare acties.
  4. Kom in 2021 naar het feestelijk slotevent waar we de beste ideeën voorstellen.

Op het einde van het project leggen we de engagementen van alle betrokkenen vast in een riviercontract voor de Heulebeek. Dat vormt dan de komende jaren de rode draad voor de uitvoering van concrete oplossingen.

Heb je interesse in dit participatietraject of wil je zien welke ideeën en initiatieven via de website of tijdens een stakeholderforum (Heulebeekforum) al werden ingediend, neem dan zeker hier een kijkje.

 


Lees het laatste nieuws over Riviercontract Heulebeek

Riviercontract Heulebeek

Riviercontract Heulebeek: Wanneer het verhogen van dijken niet meer volstaat

4 juli 2022
Lees het volledige artikel

Heulebeek nieuws presentatie

Participatieproject Heulebeek brainstormt over water

11 maart 2020
Lees het volledige artikel
Meer weten over dit project?