Ben je een kmo die innoveert om watertechnologie energiezuiniger te maken? Win de mogelijkheid om je digitale innovatie (TRL 4 tot 8) uit te testen! De winnaar krijgt toegang tot een testsite, ontvangt 2 uur begeleiding van de Europese Water Tech Accelerator en mag deelnemen aan een Europese waterbeurs.
Waterbehandeling en waterzuivering zijn energievreters. Gelukkig wordt technologie steeds doeltreffender en daalt de energievraag. Bovendien zijn allerhande digitale innovaties in ontwikkeling die energieconsumptie van watertechnologie verder optimaliseren. Denk maar aan sensoren, dataverzameling, data-integratie en datavisualisatie, en zelflerende systemen met artificiële intelligentie.
Water Test Network Challenge 5: Digitale oplossingen voor energie-efficiëntie
Het Interreg NWE project ‘Water Test Network’ wil de voordelen van zulke toepassingen demonstreren. Hiertoe roept het watertechnologieleveranciers (focus: kmo’s) op om hun innovatie uit te testen in een reële setting. De innovatie hoeft nog niet marktrijp te zijn, de testen zijn net bedoeld om de technologie te kunnen finetunen en te valideren. Concreet mikt de oproep op innovaties tussen TRL 4 en TRL 8. De technologie kan in een drinkwaterproductiecentrum of een afvalwaterzuiveringsinstallatie worden uitgetest.
Deze ‘innovation challenge’ is een wedstrijd. Kmo’s moeten een aanvraag indienen om een ‘innovation voucher’ te bemachtigen. In die aanvraag beschrijven ze de innovatie, de testnoden en het economische en ecologische potentieel van de innovatie. De winnaar krijgt toegang tot een testsite, ontvangt 2 uur begeleiding van de Europese Water Tech Accelerator en mag deelnemen aan een Europese waterbeurs.
Indienen kan tot 17 maart 2022 12 uur.
De kmo staat zelf in om de innovatie ter plaatse te brengen, terwijl de testen, analyses en validatie worden gedragen door het project. Deelnemende bedrijven dienen te voldoen aan de Europese kmo definitie van kmo en aan de de minimis regelgeving.
Kom via onderstaand filmpje meer te weten over de beschikbare proeftuinen en de steunformules.
In Vlaanderen kunnen kmo’s testen in een drinkwaterproductiecentrum van De Watergroep en in het onderzoekscentrum voor de verwerking van groenten en fruit, VEG-i-TEC, van Universiteit Gent. Ook VITO kan ondersteuning bieden via pilootonderzoek en analyses.
Zie ook: