Het FRESH4Cs-project organiseerde op 9 en 10 juni twee demodagen met veldbezoek in Felixstowe, in de zuidwestelijke regio Suffolk. De Britse partners deden de technologische en niet-technologische aspecten van de demonstraties uit de doeken aan een internationaal publiek van overheden, bedrijven en landbouwondernemers. Een eerste demo legt een leidingnetwerk aan voor irrigatie. Een tweede demo test dan weer de mogelijkheden van managed aquifer recharge and recovery (MAR).
Leidingnetwerk voor irrigatie
Een eerste demo in Felixstowe focust op water voor irrigatie. Bij de monding van de rivier Deben wordt het water gecapteerd, waarna het via een 13 kilometer lang leidingnetwerk vervoerd wordt en uiteindelijk in bekkens wordt gebufferd. Daar kunnen zes landbouwers het water inzetten voor irrigatie van groetenteelt. Hier speelt het organisatie een belangrijke rol: er werd een landbouwercoöperatie opgericht om de aanleg en onderhoud van het netwerk op te volgen. De coöperatie is ook verantwoordelijk voor de waterverdeling tussen de landbouwers.
Belangrijke aandachtspunten voor de regelgevende overheid (Environment Agency) zijn de innovatieve palingvriendelijke pompen bij de riviermonding en het juiste volume water capteren om de aanliggende slikken en schorren te beschermen. Ondertussen werkt de installatie meer dan een jaar succesvol, tot grote tevredenheid van de deelnemende landbouwers.
Aquifer recharge
Een tweede demo focust op managed aquifer recharge and recovery (MAR). Bij MAR wordt gecontroleerd water geïnfiltreerd in een ondergrondse zand-grindlaag (de aquifer), om het er tijdens droge periodes weer uit te halen. Het voordeel van deze methode ten opzichte van bovengronds bufferen is dat er geen kostbaar land wordt gebruikt. Bovendien is het goedkoper om aan te leggen en is er geen landschappelijke impact. In een eerste proefopstelling werden technologische uitdagingen opgelost rond infiltratie en recuperatie van water. Er werd een systeem opgezet met ondergrondse infiltratiebuizen gekoppeld aan een klein buffer- en infiltratiebekken.
Vanuit de regelgevende overheid wordt gewaakt over zowel waterkwaliteit als -kwantiteit. Het waterpeil in de aquifer wordt nauwgezet opgevolgd, en er wordt minder onttrokken dan er wordt geïnfiltreerd. Om de waterkwaliteit in de aquifer te garanderen werd een locatie gekozen waarbij het landschap zorgt voor een beperkte zijdelingse verspreiding van het water. Zo kant eventuele vervuiling slechts een beperkte invloed hebben. De grootste probleemparameter bij de waterkwaliteit blijken chloriden te zijn. Daarom wordt er nu een automatisch systeem voorzien zodat bij te hoge chloridenconcentraties geen water wordt geïnfiltreerd.