Eerste resultaten druppelen binnen
Na hard werk aan planning, constructie en vergunning vlogen verschillende demo’s van Interreg 2 Zeeën project FRESH4Cs in de operationele fasen en druppelen de eerste resultaten binnen. Het project draait volledig rond alternatieve duurzame zoetwaterbronnen voor kustgebieden. Later dit jaar organiseren we ook bezoekdagen op de demolocaties (hou onze kalender in de gaten!). Waar is wat aan gang?
Zoet water voor de Belgische kust
FRESH4Cs steekt de schop in de grond op twee locaties in Vlaanderen. In Koksijde legde Aquaduin een constructed wetland (wilgenmoeras) aan om het concentraat van hun membraandrinkwaterbehandeling op te zuiveren. De installatie trad in november in werking en zal vooral nutriënten maar ook zware metalen verwijderen. Eind dit jaar horen we over de testresultaten.
Een test met kreekruginfiltratie van VLM in Jabbeke heeft een lange plannings- en vergunningsfase achter de rug. Zo moest bijvoorbeeld nagekeken worden of wijzigende waterstanden geen invloed zouden hebben op de stabiliteit van omgevingsinfrastructuur. In 2022 starten de terreinwerken voor bijvoorbeeld infiltratiegrachten.
Zoet water voor de Britse kust
In het Verenigd Koninkrijk lopen er twee demo’s in de regio van Felixstowe. In een eerste demo wordt sinds kerst 2020 water aan een riviermonding opgepompt om via een leidingnetwerk te herverdelen naar bufferbekkens van landbouwers, die dan weer zijn aangesloten op irrigatienetwerken. Voor de landbouwers vervangt dit water minder duurzame waterbronnen. Enerzijds speelt waterkwaliteit een belangrijke rol, anderzijds onderzoeken we hoe het onttrekken van het zoete rivierwater de vegetatie van slikken en schorren beïnvloedt. De pompen zijn ook voorzien van een palingvriendelijk systeem.
Een tweede demo voert testen uit op pilootschaal rond waterinfiltratie en -extractie uit een aquifer (Managed Aquifer Recharge). Hier werd samen met de regelgevende overheid Environmental Agency een traject afgelegd over waterkwaliteit en -kwantiteit. In november en december vorig jaar vond een eerste test plaats met zowel infiltratie als extractie. Na extra testen maken we eind dit jaar een evaluatie van de haalbaarheid van een volledige installatie. Hier zullen zowel de gehaalde pompdebieten als de kost van de monitoring een bepalende rol spelen in de business case.
Zoet water voor de Nederlandse kust
In de regio van de Braakman-Zuid (Zeeuws-Vlaanderen, Nederland) is Dow Benelux bezig met kreekruginfiltratie op pilootschaal. Sinds begin januari lopen de eerste infiltratietesten, later dit jaar volgen de extractietesten. Belangrijk is om de waterkwaliteit te monitoren, maar ook hoe de test de grootte van de zoete grondwaterlichamen beïnvloedt. Het is de bedoeling dat er een grootschalig vervolgtraject komt; momenteel wordt de waterkwaliteit van mogelijke waterbronnen al opgevolgd.
Iets noordelijker in de provincie, in Kruiningen, voert Lamb Weston Meijer een haalbaarheidsstudie uit om hun effluent (uit het aardappelverwerkingsproces) te hergebruiken als irrigatiewater. Om het water plaatselijk te kunnen opslaan en verspreiden, bekijken we de mogelijkheden van kreekruginfiltratie. De eerste resultaten zorgen alvast voor een optimalisatie van de waterzuiveringen, zodat de nodige kwaliteitsvereisten worden gehaald.
Met de verschillende demo’s onder stoom, wordt ook 2022 een belangrijk jaar om de resultaten van het project naar buiten te brengen. Op de diverse demolocaties organiseren we bezoekdagen om zowel de technische als niet-technische aspecten van de demo’s aan bod te brengen. Begin 2023 plannen we de eindconferentie waar alle inzichten en resultaten uitgebreid uit de doeken worden gedaan.