Gemakkelijk en goedkoop sensoren uitlezen en acties genereren
Via het opensourceplatform Arduino kan je op een makkelijke en goedkope manier sensoren uitlezen en acties genereren. Aangezien veel reguliere toepassingen van de Arduino-omgeving vooral gericht zijn op robotica en het meten van factoren in een niet-aquatische omgeving, blijft deze technologie voor velen een mysterie.
Binnen het kader van het Smart WaterUse-project wil De Blauwe Cluster de kans bieden om dit platform beter te leren kennen. Daarom organiseren ze in samenwerking met het Marine Training Platform van de Universiteit Gent op 1 februari (theorie) en 25 maart (praktijk) een workshop rond dit onderwerp.
In deze workshop zal een proefopstelling gebouwd worden die kan toegepast worden binnen aquatische monitoring (zoet en zout water) in diverse productieomgevingen en sectoren. Naast een kennismaking via de proefopstelling zal ook trainingsmateriaal uitgewerkt worden dat ter beschikking kan worden gesteld aan bedrijven.
Voor wie?
Bedrijven die actief zijn in de aquacultuur-, voedings- of textielsector en interesse hebben om de mogelijkheden van arduino te verkennen.
Na afloop van de workshop kan je zelf een opstelling bouwen, verzamelde gegevens uitlezen en dit concreet integreren binnen een bepaalde setting. Doordat de technologie open-source is, zal je na afloop van deze workshop erin slagen om gemakkelijke en goedkope sensoroplossingen te vinden voor specifieke problemen.
Hoe deelnemen?
Inschrijven kan tot één week voor de workshop door je te registeren via het webformulier. Er kan afzonderlijk ingeschreven worden voor de 2 dagen.
Leden van de begeleidingsgroep van het Smart WaterUse-project kunnen gratis deelnemen. Anderen betalen €75 voor een dag of € 140 voor beide dagen.
Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 20, dus snel inschrijven is de boodschap. Indien de workshop niet kan doorgaan omwille van de covid-maatregelen, zal niet gefactureerd worden.
Smart WaterUse
Het project Smart WaterUse draait rond het beheersen van waterrisico’s en slim omgaan met water binnen de sectoren (zee-)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme. Doel is bedrijven in staat stellen hun waterverbruik en -hergebruik te optimaliseren. Om de efficiëntie van waterbesparende maatregelen te verhogen, worden waterbehandelingstechnieken best aangestuurd worden door middel van sensoren.
Meer weten? Contacteer waterinnovator Charlotte Boeckaert