Lang hebben we gedacht dat we ons geen zorgen moesten maken over water. De realiteit haalt ons in. Zeven op de tien bedrijven vrezen volgens VOKA watertekort, maar negen op de tien hebben geen enkel noodplan. Hoe kun je als bedrijf te weten komen wat jouw risico is op watertekort en welke maatregelen je best kunt nemen? Smart-WaterUse is een collectief interclusterproject dat de waterrisico’s in kaart brengt en verlaagt. Kom naar het open event op 13 oktober 2020!

Acht op de tien bedrijven kunnen niet overschakelen naar een alternatieve waterbron en nog meer bedrijven kunnen op korte termijn geen preventieve maatregelen nemen om hun waterverbruik te verminderen. Het zijn onrustwekkende cijfers, zeker nu steeds meer bedrijven beseffen dat zij niet opgewassen zijn tegen deze wateruitdagingen.

Smart WaterUse richt zich op de sectoren van (zee)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme. Sectoren die sterk afhankelijk zijn van een vlot waterbeheer. Dit project zal o.a. de Waterbarometer ontwikkelen. Via deze generieke tool worden de water- en droogterisico’s in kaart gebracht en worden er aan de hand van scores verschillende maatregelen/actiepunten voorgesteld. Op die manier krijgt een bedrijf inzicht in zijn waterbeheer, in de risico’s van de waterbronnen dat het aanboort en in de aanwezigheid van alternatieve waterbronnen in de omgeving. Op basis daarvan krijgt het op maat gemaakte voorstellen om zijn waterbeheer te verbeteren en het droogterisico te verlagen. Zo is het voor een bedrijfsleider mogelijk om in een oogopslag te zien welke maatregelen het meest zinvol zijn.

Maar Smart WaterUse doet meer. Het maakt onder meer scenario’s voor de toepassing van alternatieve waterbronnen. Welke technologietrein is bijvoorbeeld nodig om regenwater van een buurbedrijf in te zetten als proceswater en wat is de kost hiervan? In demonstratieworkshops wordt via pilootinstallaties aangetoond hoe je als bedrijf waterrisico’s kunt aanpakken via monitoring en digitalisering van data. Daarbij wordt rekening gehouden met het wettelijk kader van waterbeheer in de desbetreffende sector. 

Wie meer informatie wil over dit project, kan in het filmpje hieronder alvast een aantal antwoorden vinden.

Op 13 oktober organiseert Smart WaterUse van 10 tot 13.15u een open event. Zet slim in op waterbeheer en kom ontdekken wat dit project voor jou en jouw bedrijf kan betekenen!

Check hier het programma. U bent ‘live’ welkom op dit coronaproof event, maar u kunt het ook online volgen. 

Schrijf u in.

Het Smart WaterUse project is een samenwerking tussen Flanders’ FOOD, De Blauwe Cluster, Watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent.


 


Lees het laatste nieuws over deze projecten

24 feb 2022

Water: Reduce & Reuse

Vlakwa evenement

13 okt 2020
10:00h - 13:15h

Open event Smart WaterUse

De Montil, Affligem

smart water use

Bepaal je bedrijfsrisico bij waterschaarste en onderneem actie!

11 maart 2020
Lees het volledige artikel