17 november organiseert Centexbel een workshopnamiddag in het kader van het Smart WaterUse project. Je gaat er gericht aan de slag met de waterbarometer, en ontdekt concrete cases van duurzaam waterbeheer in de textielsector.

Schrijf hier in

Aansluitend kun je ook gratis deelnemen aan de Vlakwa thema-avond Water. Tijdens deze editie in Kortrijk word je op sleeptouw genomen doorheen een smakelijke innovatiewandeling. Voor beide events moet je afzonderlijk inschrijven.

Klik hier voor info & inschrijven thema-avond 

 

De Waterbarometer: snel en gericht naar een slimmer waterbeheer

Je hebt het ongetwijfeld gemerkt: Vlaanderen leed afgelopen zomer wederom onder een aanhoudende droogte met waterschaarste als gevolg. De waterkraan werd niet dichtgedraaid, maar het heeft maar één druppel gescheeld. Wat zou de kost voor mijn bedrijf zijn als op een dag de waterkraan toegedraaid blijft? Hoe kan ik als bedrijf mijn waterverbruik verder reduceren om doemscenario’s te vermijden?

Aangezien bedrijven vaak geen noodplan klaar hebben voor wanneer de waterkraan dicht gaat, neemt het belang van een slim waterbeheer aanzienlijk toe. Hoe pak je dit aan? Eén antwoord: bekijk het instructiefilmpje op de startpagina van www.waterbarometer.be en ga zelf aan de slag. Heb je toch graag ondersteuning bij het invullen van de tool, dan organiseren de partners van het Smart WaterUse project verschillende interactieve sessies om bedrijven op te leiden.

Maar wat is die waterbarometer nu eigenlijk? De waterbarometer is een gebruiksvriendelijke en gratis tool die het huidig watermanagement, de gepaarde risico’s en gerelateerde kosten in kaart brengt. Bovenop de visuele waterbalans kunnen fictieve scenario’s gecreëerd worden zoals een prijsstijging, verminderd watergebruik of het aanwenden van een alternatieve waterbron. Een alternatieve waterbron kan regenwater zijn, water dat intern hergebruikt wordt of water dat uitgewisseld wordt met externen. Voor dat laatste voert de tool een ruimtelijke analyse uit die in kaart brengt welke waterbronnen aanwezig zijn in de omgeving van je bedrijf, inclusief enkele kenmerken om een inschatting te maken van het potentieel gebruik ervan.

Met behulp van de waterbarometer beslisten al tientallen Vlaamse bedrijven (zowel GO als KMO) om te gaan investeren in een duurzamer watermanagement. Hun argumenten: “De tool geeft ons de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan en een duurzamer watermanagement te realiseren”, “De visualisatie en de doorrekening van kosten maken het mogelijk om intern mensen en middelen vrij te krijgen om de vooropgestelde scenario’s ook effectief te realiseren en te investeren.”, “In de tool zitten heel wat kennis en inzichten waardoor we onze beslissingen onderbouwd kunnen nemen.”, “De tool is geen eenmalige dure studie en is steeds een actuele weerslag van ons watermanagement.”, “Het kostte ons wat tijd en moeite om de tool volledig in te vullen, maar nu hebben we een goed inzicht in de risico’s op waterschaarste.”

Ben je reeds aan de slag gegaan met de tool? Heb je op basis daarvan een actieplan opgesteld voor een duurzamer waterbeheer óf ervaren jullie problemen bij het gebruik van de tool? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar arne.huyst@flandersfood.com met jullie vragen, ervaringen, of opgedane kennis! Zo kunnen we hopelijk samen met jullie voorbereid uitkijken naar komende zomers!

De waterbarometer.be is een initiatief van Flanders’ FOOD, Fevia Vlaanderen, Centexbel, De Blauwe Cluster, watercircle.be, VITO, UGent en Vlakwa met de financiële steun van VLAIO.

 

A picture containing logo

Description automatically generated

 

 


Lees het laatste nieuws over Smart WaterUse
19 apr 2024
13:00h - 17:30h

Groepscoaching Waterbarometer

Brusselsesteenweg 370, Melle

afvalwater

Hoe ga je duurzaam om met lozingen?

28 april 2023
Lees het volledige artikel

31 mrt 2023
14:00h - 15:00h

Workshop: samenwerken rond water in de praktijk


watertools handen

Ga aan de slag met de waaier aan watertools

28 maart 2023
Lees het volledige artikel

Waterbarometer

Waterbarometer is munitie tegen droogte

8 maart 2023
Lees het volledige artikel

2 mrt 2023
12:30h - 18:30h

Wat doe jij om de kwaliteit en kwantiteit van jouw proceswater te waarborgen? - Slotevent Smart WaterUse

De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

2 mrt 2023
09:45h - 12:30h

Workshop Watermanagement

De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

30 nov 2022

Interactieve opleiding Waterbarometer

Vlakwa evenement

Waterbarometer

De Waterbarometer: snel en gericht naar een slimmer waterbeheer

5 oktober 2022
Lees het volledige artikel

25 mrt 2022
13:30h - 16:30h

Aan de slag met opensourceplatform Arduino: Praktijk

Bluebridge (Ostend Science Park), Oostende

8 mrt 2022
10:00h - 11:00h

Online opleiding: De Waterbarometertool


25 feb 2022
10:00h - 11:00h

Online opleiding: De Waterbarometertool


3 feb 2022
14:00h - 15:00h

Online opleiding: De Waterbarometertool


1 feb 2022
09:00h - 12:00h

Aan de slag met opensourceplatform Arduino: Theorie


water barometer

Waterbarometer wapent bedrijven tegen watertekort

25 januari 2022
Lees het volledige artikel

13 okt 2020
10:00h - 13:15h

Open event Smart WaterUse

De Montil, Affligem

water barometer

Zet als bedrijf slimmer in op waterbeheer en volg het open event van Smart WaterUse

30 september 2020
Lees het volledige artikel

smart water use

Bepaal je bedrijfsrisico bij waterschaarste en onderneem actie!

11 maart 2020
Lees het volledige artikel

Andere interessante evenementen

11 - 15 mrt 2025

Aquatech Amsterdam 2025

RAI Amsterdam, Amsterdam