De Waterbarometer is een tool die bedrijven inzicht geeft in hun watermanagement en die gerichte optimaliseringsacties voorstelt aan de hand van een uitgebreide waterbalans. Het digitale kaartmateriaal achter de tool bepaalt de risico’s en de opportuniteiten van bedrijven betreffende hun waterbeschikbaarheid. Met de voorgestelde acties kunnen bedrijven efficiënter omgaan met water met een duurzamer waterbeheer als gevolg. In deze groepscoaching word je begeleid door experten van Flanders’ FOOD en VITO om de tool correct in te vullen en te gebruiken.
Voor wie?
Deze opleiding leent zich voor bedrijven die afhankelijk zijn van water, onafhankelijk van hun hoeveelheid waterverbruik. De Waterbarometer is gericht op bedrijven die nog niet (voldoende) op de hoogte zijn van hun waterhuishouding, de risico’s inzake waterbeschikbaarheid en in welke maatregelen ze zouden moeten investeren. Ook bedrijven die al hebben geïnvesteerd in een slim waterbeheersysteem, kunnen de Waterbarometer hiervoor als tool gebruiken.
Deelname aan deze groepscoaching sessies levert een attest op voor bijscholing milieucoördinatoren.
Wanneer?
-
Sessie 1 (19 april 2024, 13u - 17u30): Waterproblematiek Vlaanderen + Demo Waterbarometer. Zelf aan de slag: Hoever sta ik met mijn waterbeheer? Hoe maak ik mijn waterbalans op? Onder begeleiding van Flanders’ FOOD en VITO vul je stap voor stap de Waterbarometer in. Tussen sessie 1 en 2 kunnen de ontbrekende data bijeengezocht worden.
-
Sessie 2 (17 mei 2024, 13u - 17u30): Waterwetgeving in Vlaanderen. Zelf aan de slag: Aanvullen en vervolledigen van de waterbalans onder begeleiding van Flanders’ FOOD en VITO.
-
Sessie 3 (6 juni 2024, 13u - 17u30): Subsidiemogelijkheden voor waterprojecten + bezoek VEG-i-TEC. Zelf aan de slag: risicobeheer: scenario’s voor waterhergebruik en het gebruik alternatieve waterbronnen uittekenen. Je krijgt inzicht in de technologietreinen die nodig zijn voor het aanwenden van alternatieve waterbronnen (regenwater, proceswater, …).
-
Sessie 4 (25 juni, 9u - 17u30): Next steps: Watermanagement op bedrijventerreinen. Zelf aan de slag: vervolgacties voor jouw bedrijf om te werken aan een duurzamer en slimmer waterbeheer. Flanders’ FOOD en VITO helpen jou om vervolgprojecten op te zetten of de weg te vinden naar toeleveranciers voor investeringen. Optie: Bezoek belevingscontainer Waterproof (locatie van deze container op 25/6 momenteel nog niet gekend, mogelijk Oostende)
Daarnaast wordt er ook 1-op-1 begeleiding voorzien vanuit Flanders’ FOOD en VITO. Hierbij komen de experten ter plaatse om een beter overzicht te krijgen van de eventuele knelpunten op jullie site.
Waar?
De eerste 2 opleidingssessies zullen plaatsvinden in de Food Pilot in Melle, de 3de in VEG-i-TEC Kortrijk en de 4de locatie nog te bepalen.