De gratis Waterbarometer-tool blijkt een zegen voor bedrijven om hun waterstromen in kaart te brengen en zich voor te bereiden op waterschaarste. Enkele waterintensieve bedrijven geven inkijk in hun ervaring en concrete acties!
De voorbije februari was de droogste sinds 1986. Een voorbode voor alweer een droge zomer? Volgens Patrick Willems, professor hydraulica en geotechniek aan de KU Leuven en lid van de droogtecommissie, heeft het vorig jaar maar een haar gescheeld om het reactief afwegingskader droogte te activeren. Zowel het Albertkanaal als het kanaal Gent-Terneuzen stond het water ons aan de lippen. Het kader weegt de socio-economische impact van maatregel af en beslist welke maatregelen worden doorgevoerd.
Er lag vorige zomer een verbod op scheepsvaart op tafel, maar gelukkig is het zover niet moeten komen. Toch is het denkbaar dat sommige sectoren op een bepaald moment geen oppervlaktewater meer zullen mogen capteren. Zijn die sectoren zich daarvan bewust, en wat zijn hun opties?
De praktijk: een verwittigd man is er twee waard
Textielbedrijf Liebaert uit Deinze alvast wel. Zij gebruikten de Waterbarometer en leerden welke van hun processen het meeste water opslorpen. Naast debietmeters installeren en zuiniger water verbruiken, stelden ze ook een actieplan op voor als de droogte toeslaat. Liebaert schreef verschillende scenario’s afhankelijk van de opgelegde maatregelen: van bepaalde productieprocessen verminderen of stilleggen, tot bepaalde weekdagen niet werken. Straffe kost voor een kleine onderneming: een verwittigd man is er twee waard.
Ook voedingsbedrijf SVZ in Rijkevorsel plukte al vruchten met de Waterbarometer. Hun grootste waterverbruik bestaat uit kraanwater om de productieomgeving te reinigen. Maar ze stelden nu vast dat er grote variatie zit tussen de 3 productieploegen, omdat niet alle ploegen even waterzuinig schoonmaken. Daarom organiseren ze nu interne opleidingen om het waterverbruik bij de reiniging te optimaliseren. Hier is Rijkevorsel de testcase voor de productiesites in Polen en Amerika.
Zelf aan de slag
Een waterbalans opstellen is een slimme eerste stap om verstandig om te gaan met water. Dat kan dus op eigen houtje via de Waterbarometer tool die gratis ter beschikking is vanuit het Smart WaterUse project. Daarnaast kunnen kmo’s ook een beroep doen op de gratis waterscan die VLAIO aanbiedt vanaf 2023.
Workshop: samenwerken rond water in de praktijk
Het is ook duidelijk dat alternatieve waterbronnen steeds aan belang winnen. Dat kan bijvoorbeeld hemelwater of gezuiverd afvalwater van je buur zijn. Water uitwisselen vergt echter een goede voorbereiding. Leer hier je graag meer over? Laat je inspireren tijdens deze online workshop van Fevia op 31 maart (14 uur).
De cases en inzichten uit dit artikel werden gedestilleerd uit het slotevent van het Smart WaterUse project op 2 maart in Gent.