Fluid Crew bubbels banner

Persbericht dinsdag 13 september 2022 - Deze week bruist Kopenhagen van de internationale watertop. Meer dan 10.000 waterexperts zakken af naar de twaalfde editie van het gerenommeerde congres van de International Water Association (IWA). Ook de Vlaamse watersector verenigt zich op de beursvloer voor de primeur van een initiatief dat Vlaanderen op de kaart zet als innovatieve waterregio.

Fluid Crew we act like water animatie

Vlaamse watersector verenigt zich in ‘Fluid Crew’

De Vlaamse beursstand springt meteen in het oog met een frisse kijk op Vlaanderen en water. Sprekende voorbeelden illustreren hoe een kleine regio complexe wateruitdagingen op een vernuftige manier aanpakt. Het maakt allemaal deel uit van één overkoepelende, glasheldere boodschap: Vlaanderen is sterk in water dankzij een fluïde en geïntegreerde aanpak.

Fluid Crew IWA Kopenhagen 2022
Maarten Raemdonck, Innovatiemanager Aquafin, pitcht op de Fluid Crew stand.
 

Onder de naam ‘Fluid Crew’ komen de Vlaamse waterorganisaties nu verenigd naar buiten. Het aanbod? Wateroplossingen met een Vlaamse twist. ‘De Fluid Crew vat scherpzinnig samen wat de sterktes van Vlaanderen en water zijn. Het is een engagement dat nu al uitwisseling en gedeeld initiatief bevordert’, verduidelijkt Dirk Halet, strategisch coördinator van Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water).

'Dat water en droogte belangrijke uitdagingen zijn, heeft deze zomer extra hard benadrukt. Daarom is het essentieel dat we innovatieve aanpakken blijven uitwerken en onze kennis uit Vlaanderen exporteren. Ik ben dan ook trots op onze Vlaamse watersector die zich internationaal op de kaart zet met grensverleggende oplossingen', ondersteunt Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns dit initiatief.

‘Vlaanderen is een bijzonder dichtbevolkt gebied met zeer weinig water ter beschikking. Dat stelt ons voor grote wateruitdagingen. Die pakken we aan door innovatief en duurzaam met water om te gaan’, duiden Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders, en Inge Genné van de VITO WaterKlimaatHub. Dankzij die fluïde aanpak zijn we koploper in enkele waterintensieve industriële sectoren. Denk maar aan Vlaamse havens die uitgroeien tot duurzame industriële clusters, of aan onze food valley met wereldwijd gegeerde producten. Het doel van de Fluid Crew is om Vlaanderen sterker te positioneren als aantrekkelijke partner om mee samen te werken. ‘Ik ben blij dat de Fluid Crew onze duurzame oplossingen en robuuste technologie nog duidelijker in de verf kan zetten’, zegt Matthias Mertens, algemeen manager van watercircle.be.

'Met de Blue Deal zetten we samen met onze Vlaamse watertechnologiebedrijven in op innovatieve oplossingen. Maar we moeten voorbij de horizon kijken, want onze Vlaamse technologie hoort op internationaal niveau zeker bij de wereldtop. Met Fluid Crew zetten we die Vlaamse expertise in de kijker', zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

    fluid crew black logo & blue line RGB

    Fluid Crew is een gezamenlijk initiatief vanuit de brede Vlaamse watersector, en staat open voor iedereen die zijn schouders wil zetten onder de gedachte ‘Eén druppel kan misschien geen bergen verzetten, maar zeven miljoen wel.’ Het wordt gedragen door onder andere het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa), de Vlaamse Blue Deal, de federatie van drinkwaterbedrijven en rioolbeheerders (AquaFlanders), de federatie van de Vlaamse watertechnologiesector (watercircle.be), de VITO WaterKlimaatHub, B-IWA en CAPTURE Resources. Fluid Crew wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid vanuit de kabinetten van minister-president Jambon en Vlaams ministers Demir, Brouns en Peeters; en Flanders Investment and Trade (FIT). Meer op fluidcrew.be.

      Pitches en foto's

      Download hieronder alle pitchpresentaties (in volgorde van presentatie), daaronder kun je het foto-album bekijken van de succesvolle lancering.