Sinds 2017 werkt het Europese project NuReDrain aan filtersystemen die fosfaten en nitraten verwijderen uit landbouwgerelateerde waterstromen. Zo wil het project waterkwaliteitsproblemen en algenbloei in onze rivieren en stromen verminderen. Er worden verschillende filtersystemen ontwikkeld en uitgetest in België, Denemarken en Duitsland. Twee nieuwe projectvideo’s stellen de Duitse veldtesten voor, een derde video presenteert het computermodel dat het reductiepotentieel van de filters voor een stroomgebied berekent.
Venner Bruchkanal
Aan het Venner Bruch kanaal nabij Ostercappeln (Nedersaksen) test de landbouwersvereniging LWK Niedersachsen een filter die fosfaten opvangt uit het drainagewater van een aanpalend veld. De video gaat ook in op de algenbloei waarmee het nabijgelegen Dümmer meer elke zomer kampt.
Lethe rivier
De rivier Lethe in Nedersaksen kampt met hoge concentraties stikstof. De rivier mondt uit in het Natuurgebied ‘Ahlhorner Fischteiche’ met zijn visvijver. Het hoge stikstofgehalte bedreigt er de lokale biodiversiteit en de visvangst. De lokale watermaatschappij OOWV, Waterschap Oldenburg en Oost-Friesland testen er een filtersysteem met een combinatie van een rietveld en een zogenaamde ‘moving bed bioreactor’ om stikstof te verwijderen.
Computermodel berekent impact voor een stroomgebied
De filtermaterialen en filtersystemen hebben hun potentieel bewezen om de nutriëntenverontreiniging in drainagewater op lokaal niveau te verminderen. Voor beleidsmakers is het van groot belang het nutriëntenreductiepotentieel van de filtertechnologie op stroomgebiedschaal te kennen. Met behulp van een computermodel ontwikkeld door de Universiteit van Rostock, kan het effect van dergelijke filtersystemen worden ingeschat en kunnen de beste locaties voor de filters bepaald worden.
Meer informatie over NuReDrain: northsearegion.eu/nuredrain