Opvangen (en hergebruiken)
Het NuReDrain project (Nutrient Removal and Recovery from Drainage water) test filtersystemen waarmee stikstof en fosfor uit landbouwwater (drainagewater, spuiwater van serres …) kunnen worden verwijderd alvorens het landbouwwater in oppervlaktewater wordt geloosd. Het gebruik van adsorberende filtermaterialen speelt daarin een centrale rol, en de ontwikkeling van kostenefficiënte filtertechnologieën op maat van verschillende regio’s en situaties staat in het project voorop.
Inmiddels werden veldtesten uitgevoerd op zeven verschillende locaties in België, Duitsland en Denemarken. Er kon een gemiddelde verwijderingsefficiënte van 60 tot 95% worden aangetoond. In de komende 2 jaren zullen de veldtesten nog verder worden uitgebreid. Ondertussen wordt ook onderzoek verricht naar de recuperatie van fosfor en het herwinnen van de filtermaterialen. Tot slot zal een stappenplan worden uitgewerkt die overheden kunnen raadplegen voor het aanpakken van nutriëntprobleemgebieden. Ook zal met diverse stakeholders in dialoog worden gegaan voor een haalbaar businessplan voor de verdere uitrol.
Onze bijdrage
Het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO) is verantwoordelijk voor de communicatie en het projectmanagement van NuReDrain. Het richt zich daarvoor onder meer tot overheden, landbouworganisaties, technologieleveranciers en waterbedrijven en probeert het bewustzijn rond zowel de problematiek als de mogelijke oplossingen door middel van gerichte communicatie- en disseminatie-acties te verhogen.
Partners
- Aarhus University (Aarhus, DK)
- University of Copenhagen (Kopenhagen, DK)
- KU Leuven (Leuven, BE)
- Universiteit Gent (Gent, BE)
- Universität Rostock (Rostock, DE)
- VITO (Mol, BE)
- Vlakwa (Kortrijk, BE)
- Inagro (Rumbeke-Beitem, BE)
- PCS (Destelbergen, BE)
- De Watergroep (Brussel, BE)
- Landwirtschaftskammer Niedersachsen (Hannover, DE)
- Oldenburgischer Ostfriesischer Wasserverband (Brake, DE)