Eind juni liep het NuReDrain project af. Op de valreep kon het nog investeringssteun verzilveren. Nu dus alle hens aan dek om filters in het veld te krijgen. Dat gebeurt in een rits projecten; al van start of nog in de steigers!
NuReDrain testte gedurende 6 jaar filtersystemen om stikstof (N) en fosfor (P) uit drainagewater en spuistroom te verwijderen. Dankzij 14 veldproeven in België, Denemarken en Duitsland konden systemen worden uitgetest en geoptimaliseerd. Gemiddeld kon 60 tot 80% fosfor en/of stikstof worden verwijderd.
Om de uitrol van de filtersystemen een duw in de rug te geven, ontwikkelde het project enkele tools waaronder:
- Een Moving Bed Biofilm Reactor dimensioneringstool (= een Excelrekenblad om je MBBR correct te dimensioneren).
- Een handleiding om zelf een MBBR te bouwen.
- Een kosten-evaluatietool om filters in een stroomgebied te plaatsen.
En nu?
Opschaling en ervaring via demoprojecten
Momenteel treft team NuReDrain voorbereidingen om verschillende filters te implementeren bij de Vlaamse landbouwers. Samen met de proefcentra mikken we op steun voor demonstratieprojecten. Dat moet toelaten om concrete cases te realiseren: enerzijds individuele filtersystemen voor teelten onder glas en anderzijds collectieve filters voor openluchtteelten.
Als die projecten worden goedgekeurd, doen de proefcentra meer ervaring op om landbouwers verder te begeleiden bij de selectie van de juiste filters. Welke filter is geschikt, hoe groot moet die zijn, hoe onderhoud je de filter…? Nu kunnen we hen al doorverwijzen naar de 75%-steun die via VLIF-NPI wordt verleend. Dit steunkanaal is een enorme opkikker en een mooi onderhandelingsargument om landbouwers over de streep te trekken.
Fosforfilterkorrels hergebruiken
De voorbije maanden boekte het project ook succes met het filtermateriaal voor fosfor. De korrels worden door VITO geproduceerd met als bron het ijzerslib van drinkwaterproductie. De onderzoeksinstelling is er nu in geslaagd om de fosfor van gebruikte korrels te desorberen om ze te kunnen hergebruiken, zonder de filterkorrels te beschadigen.
Via een rekentool kun je becijferen of het voordelig is om de verzadigde korrels terug te winnen of nieuw aan te kopen. Helaas is er nog maar een beperkte voorrraad filtermateriaal. Nu zoekt het NuReDrain team een productiepartner die de korrels wil commercialiseren buiten de onderzoeksmuren. Meer info? Neem contact op met waterinnovator Charlotte Boeckaert.